Gezondheid

De gezondheid van de Ragdolls zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de Ragdoll zelf en hun toekomstige baasje maar ook voor de lijnen die je voortzet met fokken.

Het is van belang dat de ziekten zoveel mogelijk worden uitgeroeid.
Bepaalde ziekten horen ouders op getest te zijn. HCM, PKD, Fiv en Felv. Deze ziekten worden onderaan uitgelegd.

Helaas kan niet op alles getest worden.

Fip is 1 van de ziekten waar je geen invloed op hebt. Deze is ook onder aan de pagina uitgelegd. Als uw kat deze ziekte treft is het pure pech en ontzettend verdrietig, als dit jou maatje overkomt.
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat veel kamerplanten ook giftig kunnen zijn voor je kat. Zeker voor kittens kan dit grote gevolgen hebben. Kittens zijn nou eenmaal kwetsbaarder, dan volwassen katten.

Met een goede verzorging, naar de dierenarts gaan als het nodig is en je beestje een hoop liefde geven. Doe je er alles aan om hem een zo fijn en gezond mogelijk leven te lijden.
HCM, PKD, Fif en felv zijn de ziekten die je laat testen bij de ouders.

HCM:

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) is een vaak voorkomende hartkwaal bij katten.
Het is een erfelijke aandoening waarbij de hartspier zodanig gaat verdikken dat de functie van het hart vermindert en het hart niet meer voldoende bloed in het lichaam kan stuwen. Hierdoor kunnen ook bloedklonters ontstaan in het hart.

PKD:

PKD is de afkorting van Polycystic Kidney Disease: Polycystische Nierziekte.
Het is een erfelijke aandoening waarbij in de nieren geleidelijk aan grote met vocht gevulde holtes ontstaan.

FeLV:

De ziekte leucose ontstaat ten gevolge van een infectie met het Feliene Leucemie Virus (FeLV). FeLV wordt voornamelijk overgedragen via speeksel van besmette katten, maar ook via urine en ontlasting.
De overdracht via speeksel heeft tot gevolg dat samenlevende katten die uit elkaars voederbak eten vaak beide besmet zijn.

Fiv

FIV (Feline Immunodeficiency Virus), een virus dat nauwe verwantschap heeft met HIV, het virus dat bij de mens AIDS veroorzaakt. Gelukkig is kattenaids niet besmettelijk voor de mens.
Katten worden besmet met FIV door contact met het speeksel of bloed van een andere besmette kat. In de praktijk betekent dit dat de ziekte voornamelijk wordt overgedragen door vechten.

Niesziekte:

Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten. Het wordt veroorzaakt door een hele reeks bacteriën en virussen, de belangrijkste zijn het calicivirus, het herpes virus en de chlamydia bacterie.
Niesziekte is uiterst besmettelijk en waar meerdere katten samenzitten kunnen echte epidemieën uitbreken.

FIP

Feliene Infectieuze Peritonitis is een ingewikkelde aandoening die veroorzaakt wordt door een virus.
Men vermoedt dat de ziekte eigenlijk wordt veroorzaakt door het Feliene Enterische Corona Virus (FECV). Dit is een relatief onschuldig virus dat wat diarree kan veroorzaken bij katten en waar de kat normaal snel van geneest. Het is wel erg besmettelijk en er bestaan katten die drager zijn van dit virus en dit dus continu uitscheiden, zonder dat ze er symptomen van ondervinden.

Blijkbaar muteert dit FECV virus vrij gemakkelijk. In ongeveer 1 op 50 geïnfecteerde katten kan het genetisch materiaal van dit virus zich wijzigen om het FIP virus te vormen.

FLUTD:

(Feline Lower Urinary Tract Disease) genoemd.
Vaak ziet men bij deze katten kristallen in de urine die tot blaasstenen kunnen leiden.
FUS leidt tot blaasontsteking.
Zowel poezen als katers kunnen problemen krijgen, maar bij katers – en dan vooral gecastreerde – bestaat het gevaar dat er blaasstenen de urineweg kan blokkeren.